Tučné jedlá a vysoký cholesterol? Podľa vedy si možno nemusíte robiť starosti, ak športujete

Tučné jedlá a vysoký cholesterol? Podľa vedy si možno nemusíte robiť starosti, ak športujete

06. 05. 2025

Keto diéta je typ diéty, ktorá je založená na vysokom príjme tukov, miernom príjme bielkovín a veľmi nízkom príjme sacharidov ako je ryža, zemiaky či pečivo.

 

Všeobecne sa má za to, že nevýhodou takto na tuky bohatých jedál je nebezpečie zvýšených hodnôt LDL, čiže takzvaného zlého cholesterolu. 

Nová štúdia ale hovorí, že tomu tak byť nemusí, alebo minimálne takýto zvýšený cholesterol nemusí spôsobovať zdravotné riziká ako je upchávanie ciev. 

Štúdie hovoria o pozitívach keto diéty 

Keto diéta má niekoľko známych benefitov. Štúdia z roku 2020 napríklad ukázala, že by mohla pozitívne ovplyvniť črevný mikrobióm, pričom následný výskum z roku 2023 preukázal, že zmeny čriev, ktoré vyvoláva, môžu chrániť pred epileptickými záchvatmi.

Dáta z minulého roka zase naznačili, že keto diéta môže odvrátiť kognitívny  pokles pozorovaný v skorých štádiách Alzheimerovej choroby. Ukázal sa tiež potenciál na zlepšenie chemoterapie, zlepšenie pamäte a podobne.

Negatívom je výrazný vplyv na životné prostredie, keďže v porovnaní s vegánskou stravou vytvára keto diéta až takmer štvornásobok množstva oxidu uhličitého na každých 1 000 kalórií. Iné výskumy tiež tvrdia, že diéta s nízkym obsahom sacharidov môže zvýšiť riziko vzniku cukrovky II. typu až o 20 percent. 

Je zvýšenie zlého cholesterolu naozaj také zlé?

Historicky najväčším vnímaným strašiakom keto diéty je však obava zo zvýšenia hladiny zlého cholesterolu, čím sa vraj zvyšuje riziko srdcového infarktu a mŕtvice. Podľa výskumu Lundqvistovho inštitútu pre pokrok v biomedicíne však ani prudký nárast LDL nemusí nevyhnutne viesť k srdcovým ochoreniam.

Tím sledoval 100 metabolicky zdravých ľudí, ktorí celý rok držali keto diétu. 

Podstatné môže byť, že všetci boli štíhli. Počas výskumu zaznamenali zvýšené hladiny LDL v krvi, avšak títo jedinci mali aj nízke triglyceridy, nízky krvný tlak, nízke BMI, nízku inzulínovú rezistenciu a vysoké hladiny HDL, ktorý je nazývaný “dobrým cholesterolom.” 

To znamená, že aj keď mali v krvi vyššiu hladinu zlého cholesterolu, v skutočnosti boli po roku dodržiavania keto plánu celkom zdraví. Štúdia tiež nedokázala stanoviť žiadne zvýšené riziko srdcového ochorenia alebo vytvárania povlaku na cievach, ktorý zvyšuje riziko infarktov v prípade náhleho odtrhnutia alebo upchatia cievy. 

Dodať však treba aj to, že pacienti, ktorí v tepnách už nebezpečné usadeniny mali, boli v prípade konzumácie tučných jedál naozaj viac náchylní na jeho ďalšie hromadenie plaku. To vedcov viedlo k záveru, že silnejším prediktorom budúcich kardiovaskulárnych problémov je už existujúci stav ciev, než samotná strava v prípade zdravých jedincov, ktorí majú dostatok pohybu..

Zdielať článok